Kesälomailijan saimaa

  Kesälomailijan saimaa

  Saimaalla on melkein 15 000 kilometriä rantaviivaa, ja se on Suomen suurin järvi. Saimaan rannoilta löytyy lukuisia kaupunkeja kuten, Mikkeli, Lappeenranta, Savonlinna, Kuopio, Imatra ja Iisalmi. Saimaa koostuu useista järvialueista, ja yleisimmin aluetta kutsutaan suur-Saimaaksi.

  Saimaan rannoilla on siis paljon asutusta, ja Saimaa on myös mökkiläisten ja lomailijoiden suosiossa. Saimaa tarjoaa monia mahdollisuuksia harrastamiseen, lomailuun sekä luonnontarkkailuun. Järvialueen suuri koko takaa monipuolisen ympäristön ja rannoilla sijaisevat mökkitontit ovatkin erittäin haluttuja.

  Saimaa veneilijälle

  Koska Saimaa on tavattoman suuri vesistö, se on ideaalinen lomailukohde veneilijälle. Saimaalta löytyy laajoja järvenselkiä ja kapeita salmia. Lukuisia erikokoisia saaria ja upeita kalliorantoja, sekä lehtometsien suojaamia rantoja. Saimaalla on helppo suunnitella oma veneilyreitti sillä Saimaan rannoilta löytyy 112 venesatamaa jotka palvelevat järvialueen veneilijöitä. Saimaata kannattaa tutkia veneestä käsin, sillä se antaa toisenlaisen perspektiivin vesistön kiehtovaan maisemaan ja sen geologiseen historiaan. Järven kauniiseen maisemaan saa syvän kosketuksen etenkin varhain aamulla, jolloin kannattaa herätä ihastelemaan upeaa auringonnousua utuisella järvenpinnalla. Kesämaisema ei tästä paremmaksi muutu. Saimaan saaret ovat myös erittäin mainio retkikohde veneilijälle. Suomen jokamiehen oikeuksia ja paikallisia suosituksia noudattaen, voi pystyttää teltan vaikka pieneen rauhalliseen saareen ja nauttia luonnon läheisyydestä ja sen parantavasta kauneudesta. Saimaan saaret ovat monimuotoisia ja isommilla saarilla voi nähdä elävästi alueen agrikulttuurihistoriaa joka on edelleen voimissaan. Saarilta löytyy myös metsiä ja niittyjä. Mikäli on liikkeellä isommalla veneellä, ei ole ollenkaan hullumpi idea ottaa pyörä mukaan ja tehdä retki saarten sisäosiin. Vaikka Saimaa on aika kansoitettu etenkin kesällä, silti löytää helposti rauhallisia saaria ja rantoja joihin voi teltan pystyttää tai pysähtyä vain nuotiokahville. Nokipannu on aina hyvä retkivaruste.

  Saimaan rannat

  Saimaan pitkä rantaviiva tarjoaa huikeat mahdollisuudet patikoijille ja pyöräilijöille. Alueen puhdas ja runsas luonto on hengästyttävän hieno kokemus rannoilta ja metsistäkin käsin. Nokipannun lisäksi Saimaan retkille kannattaa ottaa kamera. Saimaan ympärillä on monia ulkoilureittejä joita voi hyödyntää, ja jos ei tohdi vaeltaa minne nenä näyttää. Vaeltaminen Saimaalla on luontoluksusta parhaimmillaan. Rannoilla on useita paikkoja joissa voi yöpyä, miten tasokkaasti sitten haluaakin. Tekemisestä ei taatusti myöskään tule puutetta mikäli haluaa pienen tauon patikoinnista tai pyöräilystä. Saimaalla voi opetella melomisen niksit, suppailla tai vaikka piipahtaa kylpylään hemmoteltavaksi. Saimaan rannoilla on myös saunoja, siis oikeita savusaunoja, joita saa vuokrata kuka tahansa. Jos ei omaa mökkiä ole, saunan vuokraaminen kaveriporukassa on oiva idea.

  Saimaa on koettava

  Saimaa on koettava

  Saimaa on niin helposti lähestyttävissä, että jos eksyy mihin tahansa kaupungeista sen rannalla, tai edes lähiseuduille, on synti mikäli ei tee vaikka vain pikavisiittiä nauttimaan alueen tarjoamasta upeasta luontoelämyksestä. Saimaalla liikennöi myös useita risteilijöitä, ja mikäli aikaa on vain rajallisesti, tämä on hyväksi todettu keino tutustua Saimaaseen. Kun puhutaan Saimaasta, tulee väistämättä mieleen sen kuuluisin asukki: Norppa. Saimaannorppa on uniikki hyljesukuun kuuluva otus joka asustaa vain Saimaan vesistöissä ja onkin erittäin uhanalainen. Saimaannorppaa suojellaan intohimoisesti ja todella onnekas Saimaan vierailija saattaakin nähdä vilauksen tästä harvinaisesta luontokappaleesta.

  Vaikka matkailu muihin maihin usein houkuttaa, on hyvä muistaa että Suomesta löytyy tällaisia helmiä, joissa on se oma eksotiikkansa ja historiansa. Suomen puhdas ja ainutlaatuinen luonto ei suinkaan kalpene ulkomaan kohteiden rinnalla, vaan päinvastoin, saattaa yllättää kotimaanmatkailijan positiivisesti. Saimaa on magneetti joka vetää aina takaisin kun sen on kerran kokenut.

  Luokat: Blog