Suomen kansallispuistot

  Suomen kansallispuistot

  Kauniin kotimaamme luonnossa on mukavaa olla, vaeltaa, ja yleensäkin nauttia rauhasta. Luontomme on maailmanlaajuisesti ajatellen aivan erityisen puhdasta ja saasteetonta, ja haluamme varmasti säilyttää sen sellaisena. Luonnon monimuotoisuus täytyy turvata, ja Suomen lukuisat kansallispuistot ovat juuri siihen tarkoitukseen perustettu.

  Ne ovat luonnonsuojelualueita, mutta myös avoimia luontonähtävyyksiä ihan kaikille. Meillä on nelisenkymmentä tällaista puistoa, ja ne sijaitsevat sopivan kattavasti ympäri maatamme. Kansallispuistoissa on merkittyjä reittejä, luontopolkuja ja merkittyjä tulentekopaikkoja, sekä telttailualueita ja yöpymispaikkoja. Sanomattakin selvää, että vieraillessa kansallispuistossa pitää noudattaa kaikkia kirjoitettuja ja kirjoittamattomia sääntöjä, mitä luonnonsuojelualueella voi olla. Merkillepantavaa on myös, että luonnonpuistot ovat sitten vielä asia erikseen; ne ovat pääosin suljettuja yleisöltä, ja perustettu asetuksella tai lailla tieteellistä tarkoitusta varten. Mutta lähdetäänpä katsomaan, minkälaista on muutamassa suosituimmassa kansallispuistossamme!

  Urho Kekkosen ja Oulangan kansallispuistot

  Pohjoisessa Suomessa sijaitsee pinta-alaltaan suurimpia kansallispuistoja, eikä Urho Kekkosen kansallispuisto tee poikkeusta. Se sijaitsee lähellä Saariselkää Itä- ja Pohjois-Lapissa, Sodankylän, Savukosken ja Inarin kuntien alueella. Pinta-alaltaan se on peräti 2550 neliökilometriä ja se onkin toiseksi suurin kansallispuistomme. Patikointireittejä ja latuverkostoa löytyy 200 kilometriä, joista neljällä reitillä on pyöräily sallittua. Päivämatkoiksi sopivia luontopolkuja on runsaasti, mutta myös pitempiä reittejä, joiden varrella on autiotupia joissa yöpyä, sekä laavuja ja tulentekopaikkoja. Puisto tarjoilee kävijöille todella upeita kohteita luonnonnähtävyyksistä kulttuurihistoriallisiin kohteisiin. Tunturierämaat ja niiden kirkasvetiset lammet, kurut ja vanhat saamelaisten asuinpaikat kiinnostavat matkailijoita vuoden ympäri. Kalastus, melonta, marjastus ja sienestys on myös suosittua alueella.

  Oulangan kansallispuisto sijaitsee myös pohjoisessa, tarkemmin sanottuna Sallan ja Kuusamon seudulla. Se on yksi kuuluisimmista Suomen kansallispuistoista – ja esimerkiksi Daily Mail on nimennyt sen yhdeksi Euroopan “taianomaisimmista kansallispuistoista”. Melkoinen meriitti! Puiston läpi kulkee Karhunkierros, 80 kilometrin mittainen maineikas retkeilyreitti. Sen varrella voi nähdä ja kokea jääkauden muokkaamia jokivarsimaisemia, koskia, putouksia, aapasoita; sanalla sanoen upeita luonnonnähtävyyksiä. Oulangan puistossa voi meloa, patikoida ja kalastaa, sekä talvella hiihtää ja lumikenkäillä. Ja niin kuin Suomessa yleensäkin, vuodenajat antavat oman lisänsä luonnon monimuotoisuuteen, vaikkapa syksyllä kun keltainen ruska on huikeimmillaan. Täältä otettuja valokuvia kehtaa näyttää tutun tutuillekin!

  Kolin ja Nuuksion kansallispuistot

  Ehkä kaikkein tunnetuimmat ja ikuistetuimmat kansallismaisemamme sijaitsevat Kolilla, Pohjois-Karjalassa. Kolin kansallispuistossa kiteytyvät näkymät jylhien metsien, luolien, kallioiden ja vaarojen luonnonmaisemista yhdessä Pielisen yli avautuvan järvimaiseman kanssa. Tämä on se paikka, jossa kävijät haluavat ikuistaa itsensä ainutlaatuisiin kuviin yhdessä maiseman kanssa, ja josta taidemaalarit, kuten Eero Järnefelt ja Pekka Halonen ammensivat inspiraatiota maalauksiinsa. Kolilta löytyy 80 kilometrin mittainen polkuverkosto, jonka varrella on autiotupia, laavuja ja tulentekopaikkoja. Marjastus, sienestys ja kalastus, jotka tuntuvat yleensäkin olevan suomalaisten kansallisharrastuksia, ovat suosittuja ajanviettotapoja myös täällä.

  Nuuksion kansallispuisto taas sijaitsee eteläisessä Suomessa, Kirkkonummen, Espoon ja Vihdin alueilla. On eurooppalaisittain harvinaista, että kansallispuisto sijaitsee näinkin lähellä pääkaupunkia – alue on ehkä jäänyt luonnontilaan ja asumattomaksi koska se on ollut vaikeakulkuisuutensa takia sopimatonta maanviljelyyn. Oli miten oli, on erittäin hienoa, että meillä on pääkaupunkiseudulla tällainen upea kansallispuisto! Nuuksiossa esiintyy todella paljon silmälläpidettäviä tai uhanalaisia kasvi-, eläin- ja sienilajeja, ja sen tunnuseläimenä on kuuluisa liito-orava; on suurenmoista että näin pystytään pitämään huolta näistäkin lajeista. Kuten muissakin kansallispuistoissa, Nuuksiostakin löytyy leirintä- ja nuotiopaikkoja sekä grillikatoksia. Puistosta löytyy myös toistakymmentä maksutonta telttailualuetta, ja neljä eripituista luontopolkua. On siis melkoisen helppoa kaupunkilaisenkin ottaa retkivarusteet mukaansa ja lähteä luonnon helmaan nauttimaan vaeltelusta. Oletpa siis missä päin Suomea tahansa, ei varmasti lähimpään kansallispuistoon ole liian pitkä matka. Joten, mitä jos käyttäisit osan lomastasi tai vapaa-ajastasi retkeilyyn tutustuen omaan kauniiseen maahamme – on melko varmaa että nautit matkasta!

  Luokat: Blog