Talvinen Helsinki

  nauti kahvista

  Niin kuin kaikkiin pohjoisen kaupunkeihin, myös Helsinkiin saapuu talvi joka vuosi – kaupunkikuva peittyy kauniin lumivaipan alle, illat pimenevät nopeasti, ja askeleet hieman hiljenevät.

  Tarkoittaako tämä sitä, että Helsinki vaipuu talviuneen ja horrokseen, eikä siellä ole mitään tekemistä? Ei todellakaan! Talvi-Helsinkiä on syytä suorastaan rakastaa, sillä sieltä löytyy paljon mukavaa tekemistä ja ihanaa tunnelmaa. Lähdetäänpä katsomaan muutamia vinkkejä!

  Missä käydä ja mitä tehdä?

  Aloitetaan kierroksemme eräästä upeasta, historiallisesti arvokkaasta kulttuurikohteesta, nimittäin Suomenlinnasta. Jo pelkästään merimatka sinne on elämys talvellakin. Linnapiha ja Kustaanmiekan vallit, ihanat kahvilat ja ruokapaikat – täällä vietät mukavan päivän! Tiesitkö, että Suomenlinna on myös Unescon maailmanperintökohde? Kannattaa käydä. Ja kun Suomenlinnan reissun jälkeen tekee mieli saunomaan ja uimaan, on apu lähellä. Kauppatorilla sijaitseva Allas Sea Pool on paitsi hieno katsella, myös paikka missä voi pulahtaa meriveteen uimaan ympäri vuoden. Muita kivoja saunoja ovat muun muassa Kotiharjun sauna Harjutorilla Kalliossa, Kulttuurisauna Merihaassa – kaurismäkeläinen, seesteinen tunnelma on taattu! – sekä Löyly Hernesaaressa. Löylyssä voi löylytellä savusaunan tuoksuissa ja pulahtaa mereen uimaan, ja siellä voi myös ruokailla. Entäpä kulttuuritarjonta? Sitähän löytyy. Voit käydä museoissa, joista mainittakoon nyt ainakin Ateneum, Kiasma, Designmuseo, HAM, ja Amos Rex. Kaikkien ihanien taide-elämysten lisäksi museoissa voi myös shoppailla – persoonalliset lahjat löytyvät varmasti. Voit myös piipahtaa Oodissa, tuossa mainetta niittäneessä uudessa upeassa kirjastossa. Totta kai kulttuuripuolella riittää myös teatteriesityksiä paitsi Kansallisteatterissa ja Helsingin Kaupunginteatterissa, myös monissa pikkuteattereissa ympäri Helsinkiä, unohtamatta oopperan ja baletin ystäviä. Musiikin harrastajille on tarjolla melko rajattomasti paikkoja aina Finlandia-talon sinfonioiden pyörteistä Tavastia-klubin rock-tunnelmaan.

  Jos haluaa ulkoilla, hiihtää, kävellä, reippailla, kannattaa suunnata esimerkiksi Paloheinään, jossa on mahtavia latureittejä, tai Töölönlahtea kiertämään. Vuosaaressa Uutelan ulkoilualueella voi ihailla jäätynyttä merimaisemaa ja juoda kahvit paistetun makkaran kera. Kansallisteatterin ja Rautatieaseman vieressä on jääpuisto, jossa on mukava luistella, ja puiston laidalla kahvio, josta saa reippailun lomassa ostaa kuumia juomia ja pientä purtavaa. Brahenkenttä Helsinginkadulla on myös tilava ja edullinen paikka harrastaa talviliikuntaa. Kaupungin suurimmalla virkistysalueella, Keskuspuistossa, on tilaa lenkkeillä, hiihtää ja yleensäkin nauttia ulkoilmasta.

  Helsinki on myös täynnä toinen toistaan idyllisempiä ja ihanampia kahviloita, ja tietysti kaikki torit ja kauppahallit ovat mainioita paikkoja tehdä ostoksia. Sekä Vanha kauppahalli Etelärannassa että Hakaniemen kauppahalli tarjoavat parastansa, myös lämpimän miljöönsä ansiosta. Kauppatorin ja Senaatintorin välisellä akselilla on mahdollisuus nauttia joulutorien tunnelmasta, ja Hakaniemen torilla järjestetään maalaismarkkinat joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina. Shoppailumahdollisuudethan ovat käytännössä rajattomat, ja jos lompakko ei ihan anna myöden kierrellä niitä kalleimpia putiikkeja ja tavarataloja, voi siirtyä kirpputorien valikoimien kimppuun. Hyviä kirppiksiä löytyy esimerkiksi Punavuoren alueelta. Hietalahden kirpputori on jo suorastaan legendaarinen, sieltä voi hyvällä tuurilla löytää melkein mitä vain sopuhintaan, mutta kannattaa olla nopea! Sepänkadulta löydät sympaattisen Punavuoren Patinan, Korkeavuorenkadulta Fasaani&Helsingin ja Vuorimiehenkadulta ihanan Kaivarin Kanuunan, jossa voi tehdä upeita löytöjä. Fredrikinkadun kulmassa on todella suosittu Relove-kirppis, jonka yhteydessä on myös kahvila.

  Nauti kahvista

  Muita mainitsemisen arvoisia paikkoja ovat esimerkiksi Puu-Vallilan alue, jossa voi ihailla idylliä, joka muistuttaa 1900-luvun työläiselämästä ja nauttia kahvit vaikkapa Helsingin kahvipaahtimossa. Entä miten olisi käynti Lapinlahden sairaalan alueella, joka ei enää toimi sairaalana, vaan jossa voi vapaasti hengailla ja käydä esimerkiksi ravintola Loopissa syömässä hävikkiruoasta valmistettuja gourmee-annoksia? Aivan Helsingin ytimessä on tietenkin Esplanadin Puisto, jonka tunnelmassa ihanine kahviloineen, ravintoloineen ja designliikkeineen voi aistia hieman keskieurooppalaista charmia. Nyt varmastikin vinkkejä on tarpeeksi paljon kaikkiin erilaisiin makuihin ja toiveisiin – ja jos jotain jäi puuttumaan, on netti pullollaan lisää ideoita talvipäivän viettämiseen kauniissa pääkaupungissamme. Tervetuloa Helsinkiin.

  Luokat: Blog